معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در نشست خبری به‌مناسبت هفته‌ی پژوهش:

دانشگاه تبریز یکی از اولین دانشگاه‌های کشور در تدوین سند راهبردی است / فعالیت ۳۳ شرکت دانش بنیان در پردیس علم و فناوری دانشگاه

۲۷ آذر ۱۴۰۱ | ۱۱:۲۲ کد : ۱۸۶۶۶ اخبار تصویری
تعداد بازدید:۱۲۷۹

نشست خبری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز به‌مناسبت هفته‌ی پژوهش با حضور اصحاب رسانه در پردیس علم و فناوری دانشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، دکتر جلال شیری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در ابتدای این نشست خبری ضمن تبریک قرار گرفتن 20 استاد دانشگاه تبریز در جمع دانشمندان برتر یک درصد جهان و انتخاب رئیس دانشگاه تبریز به عنوان حامی برتر پژوهش، انتخاب دکتر محمدی به‌عنوان پژوهشگر پر استناد برتر، دکتر بابایی به‌عنوان پژوهشگر برتر کشوری در حوزه‌ی مهندسی و دکتر صبحی به عنوان سرآمد فناوری و نوآوری اظهار کرد: دانشگاه تبریز خوشبختانه در بسیاری از نظام‌های رتبه بندی و موضوعات مختلف تخصصی و علمی حائز رتبه‌های بسیار خوبی شده است و جزو اولین دانشگاه‌هایی هستیم که برنامه‌ی راهبردی دانشگاه را تدوین و نهایی کرده‌ایم.

تقویت پژوهش‌های بین رشته‌ای و اهتمام ویژه برای انجام تحقیقات بین رشته‌ای

وی ادامه داد: یکی از اهداف کلی دانشگاه تبریز در این برنامه‌ی راهبردی، تقویت پژوهش‌های بین رشته‌ای و اهتمام ویژه برای انجام تحقیقات بین رشته‌ای است و برنامه‌ی بعدی ما نیز عبارت است از ارتقاء دیپلماسی علمی و تلاش برای بین المللی کردن دانشگاه. ایجاد ساختار نظام‌مند ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت و همچنین افزایش کمی و توسعه‌ی فیزیکی و کیفی شرکت‌های دانش بنیان و پردیس علم و فناوری از دیگر اهداف در این برنامه‌ی راهبردی است.

تأسیس مدرسه‌ی اشتغال با همکاری اداره‌ی کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان

دکتر شیری در خصوص تحقق شعار سال در دانشگاه تبریز خاطرنشان کرد: معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز اقدامات ابتکاری زیادی برای تحقق شعار سال 1401 انجام داده است که از جمله‌ می‌توان به تأسیس مدرسه‌ی اشتغال با همکاری اداره‌ی کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان اشاره کرد که براساس این طرح کارآفرینانی که نیازمند نیروی ماهر و متخصص هستند، نفراتی را از میان دانشجویان انتخاب کرده و بعد از برگزاری دوره‌ی آموزشی، کسانی که این دوره را با موفقیت سپری کنند، مستقیما به شرکت‌های کارآفرینان جذب و مشغول به کار می‌شوند.

انتقال سطح فناوری از حوزه‌ی ستادی به سطح دانشکده‌ها برای آغاز طرح ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت

وی در خصوص بحث ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت نیز افزود: یکی از مشکلات ما و سایر دانشگاه‌ها در این طرح، برقراری اعتماد کامل بین دانشگاه، جامعه و صنایع است تا در اثر برقراری این اعتماد، ورود دانشگاه به نظام حل المسائلی مشکلات جامعه و صنعت تحقق پیدا کند. یکی از اقدامات ما تشکیل کمیته‌ی ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت در داخل دانشگاه و همچنین تشکیل دفاتر ذیل این کمیته در دانشکده‌ها است که ما از این طریق می‌خواهیم سطح فناوری را از حوزه‌ی ستادی به سطح دانشکده‌ها و در نتیجه به تمامی گروه‌های آموزشی در دانشکده‌ها برسانیم تا ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت از سطوح دانشکده‌ها آغاز شود.

اجرا و نهایی کردن 50 طرح در بحث ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: تاکنون حدود 50 طرح در بحث ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت اجرا شده و به مراحل نهایی رسیده است. این طرح‌ها که تحت ‌عنوان طرح‌های کارفرمایی نامیده ‌می‌شوند، شامل موضوعات مختلفی از جمله زیست محیطی، علوم اجتماعی و فرهنگی، نفت و پالایشگاه، منابع آبی، کشاورزی، دامپزشکی و... هستند که بعد از اعلام نیاز از سوی کارفرمای طرح، با همکاری دانشگاه منتج به نتیجه شده است.

تعریف افق دید سه ساله با کشورهای همسایه در جهت ارتقاء سطح دیپلماسی علمی

دکتر شیری در تشریح اقدامات دانشگاه در جهت ارتقاء سطح دیپلماسی علمی دانشگاه تبریز گفت: اولین اقدام ما در خصوص بین المللی کردن دانشگاه، درخواست از معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم برای ایجاد دفتر جهت قطب شدن دانشگاه تبریز در این موضوع است تا بتوانیم بازار مشترکی را تعریف و ایجاد کنیم.

وی افزود: افق دید سه ساله‌ای با کشورهای ترکیه، عراق، آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان و ازبکستان تعریف کرده‌ایم و از نظر طرح‌های فعال اجرایی نیز بیش از 65 طرح فعال مشارکتی علمی در حال اجرا است. فراخوان شمس تبریزی، 45 طرح پزشکی و علوم غیرپزشکی، اعطاء نشان بین المللی شهریار برای دانشگاه‎‌هایی که بیترین تعامل را با دانشگاه تبریز دارند و 45 طرح توبیتاک با ترکیه از دیگر اقدامات ما در راستای ارتقاء و حرکت به سمت بین المللی کردن دانشگاه‌ها است.

هدف ما از جذب دانشجویان خارجی صرفا جذب منابع مالی نیست

وی در ارتباط با جذب دانشجویان خارجی نیز گفت: ما در راستای بین المللی کردن دانشگاه تبریز تفاهم‌نامه‌های متعددی را با کشورهای همسایه امضا کرده‌ایم و جذب دانشجویان خارجی با کیفیت آموزشی و پژوهشی مناسب را در دستور کار خود قرار داده‌ایم و این کار با سازوکار منسجم در حال انجام است. در حال حاضر از بین 2 هزار و 300 دانشجوی خارجی متقاضی ثبت نام در دانشگاه تبریز، حدود 800 دانشجو پذیرش شده است که این موضوع نشان می‌دهد هدف ما از جذب دانشجویان خارجی صرفا جذب منابع مالی نیست و شاید تنها مشکلی که این دانشجویان دارند و به دلیل داشتن این مشکل، تصور پایین بودن سطح علمی آن‌ها القاء می‌شود، بحث زبان فارسی این دانشجویان است و ما از طریق آموزش زبان فارسی در مرکز آموزش زبان دانشگاه در حال رفع این مشکل  هستیم.

ارتقاء دانشگاه در حوزه‌ی انتشارات علمی از سطح ج به الف

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص حوزه‌ی انتشار کتاب اظهار کرد: خوشبختانه دانشگاه تبریز در حوزه‌ی انتشارات علمی از رتبه‌ی ج به رتبه‌ی الف ارتقاء یافته است و در مراسم جشن کتاب سال نیز شاهد بودیم که اکثر کتاب‌های برگزیده، حاصل قلم ارزشمند اساتید دانشگاه تبریز بود.

تولید مواد مورد نیاز آزمایشگاه‌ها در داخل دانشگاه / افزایش دو برابری درآمد آزمایشگاه جامع دانشگاه تبریز در یک سال اخیر

وی در ارتباط با آزمایشگاه‌های دانشگاه تبریز نیز گفت: ما در حال حاضر آزمایشگاه‌های بسیار جامع و پیشرفته‌ای را در اختیار داریم به‌طوریکه آزمایشگاه جامع دانشگاه تبریز به‌عنوان آزمایشگاه معتمد در بحث محیط زیست مشغول به فعالیت است و خوشبختانه با تلاش همکاران ما در آزمایشگاه‌های دانشگاه، میزان درآمد در طول یک سال اخیر دو برابر شده است.

دکتر شیری در خصوص اثرات تحریم‌ بر روند تحقیقات و تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه تبریز نیز گفت: تحریم‌های ظالمانه‌ی دشمنان انقلاب اسلامی از اول انقلاب بوده و تاکنون نیز ادامه داشته است و برخلاف آنچه که دشمنان ما ادعا می‌کنند، این تحریم‌ها تأثیرات مستقیمی بر معیشت مردم و حتی جامعه‌ی علمی کشور گذاشته است که نشان دهنده‌ی عمق دشمنی آن‌ها است.

وی افزود: تحریم‌ها در بحث تجهیزات آزمایشگاهی و تأمین مواد اولیه‌ی مورد نیاز در آزمایشگاه‌ها دو نوع تاثیر می‌تواند داشته باشد؛ اول اینکه مواد اولیه‌ی مورد نظر تهیه نمی‌شود و تاثیر دیگر تحریم‌ها، هزینه‌ی تمام شده‌ی این مواد است که محققین قادر به تأمین آن‌ نیستند ولی ما بر این باوریم که قادر به تولید مواد مورد نیاز آزمایشگاه‌ها در داخل دانشگاه هستیم و براساس اذعان اساتید آزمایشگاه‌ها این اتفاق در حال رخ دادن است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز افزود: یکی دیگر از اثرات تحریم‌ها در بحث ارسال مقالات اساتید و دانشجویان ما به برخی از نشریات بین المللی نمایان می‌شود که البته در بسیاری از موارد به‌دلیل با ارزش بودن مقالات، نشریات خودشان نمی‌خواهند این مقالات را از دست بدهند و در برخی موارد معدود نیز در صورت بروز مشکل از طریق دفتر نمایندگی وزارت امورخارجه در استان اقدام می‌کنیم.

خرید محصولات تولید شده توسط شرکت‌های دانش بنیان پردیس علم و فناوری توسط دانشگاه تبریز

وی در ارتباط با شرکت‌های دانش‌ بنیان نیز گفت: در حال حاضر 33 شرکت دانش بنیان در پردیس علم و فناوری دانشگاه مشغول به فعالیت هستند و رسالت اصلی ما در خصوص بازاریابی این است که حمایت خود را از این شرکت‌ها به منصه‌ی ظهور برسانیم و در این راستا قانونی را در داخل دانشگاه تصویب کرده‌ایم که تمامی مواد و محصولاتی که در دانشگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید از محصولات این شرکت‌ها استفاده شود.

دکتر شیری افزود: در خصوص طرح ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت، اساتید جوان و پرانرژی در یک دوره‌ی 6 ماهه شرکت داده می‌شوند و علاوه بر این دوره، بسته‌های تشویقی از جمله طرح دستیار فناوری برای این اساتید در نظر گرفته شده است.

دغدغه‌ی ویژه‌ی دانشگاه برای کیفی‌سازی دانشجویان خارجی

مدیر همکاری‌های علمی و بین المللی دانشگاه تبریز نیز طی سخنانی اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی ما در این مدیریت توسعه‌ی همکاری‌های بین المللی می‌باشد و از سال 1396 دانشگاه تبریز از سوی وزارت علوم ‌به‌عنوان مسئول کارگروه ملی توسعه‌ی همکاری‌های علمی با ترکیه انتخاب شده است.

دکتر سعید شجاعی با بیان اینکه دانشگاه تبریز یک وظیفه‌ی ملی برعهده دارد، خاطرنشان کرد: ما در حال فراهم کردن بستر‌های لازم برای اجرای فراخوان‌های طرح‌های پژوهشی با ترکیه هستیم و تاکنون دو فراخوان با سازمان پژوهش‌های علم و فناوری ترکیه موسوم به تو بی تاک اجرا شده و فراخوان سوم نیز با نام شمس تبریزی در حال ثبت در تقویم علمی دو کشور است و در آینده‌ای نزدیک نتایج این فراخوان اعلام خواهد شد.

وی ادامه داد: فراخوان چهارم نیز با همکاری مرکز مطالعات همکاری‌های بین المللی وزارت علوم و موسسه تحقیقاتی علوم پزشکی و توبیتاک در حال تدوین و اجرایی شدن است که این فراخوان برروی مطالعات دانش بنیانی و فناورانه متمرکز خواهد بود.

دکتر شجاعی افزود: 45 طرح منتخب در فراخوان اول و دوم و 25 طرح منتخب در فراخوان سوم اجرا خواهد شد و تاکنون بیش از 350 طرح پژوهشی مشترک بین محققان ایرانی و ترکیه‌ای به دبیرخانه ارسال شده است که در حال بررسی هستیم.

مدیر همکاری‌های علمی و بین المللی دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تاکنون 26 تفاهم‌نامه با دانشگاه‌های کشورهای مختلف از جمله کانادا، چین، ژاپن، استرالیا، کره جنوبی، سنگاپور، ترکیه و... امضا شده است و تأکید مجموعه‌ی مدیریتی دانشگاه تمرکز بر روی عملیاتی کردن این تفاهم‌نامه‌ها است.

وی در خصوص دانشجویان خارجی دانشگاه تبریز نیز بیان کرد: اکثر دانشجویان خارجی ما از کشورهای عراق، یمن، سوریه، افغانستان، ترکیه و آذربایجان هستند و ما برای آن دسته از دانشجویان خارجی که حائز پارامترهای در نظر گرفته شده هستند، بورسیه‌ی شهریار را در نظر گرفته‌ایم.

دکتر شجاعی با بیان اینکه دانشگاه تبریز نقشی محوری در بحث دانشجویان خارجی در کل استان دارد، افزود: بحث آموزش زبان فارسی برای دانشجویان خارجی برعهده دانشگاه تبریز قرار دارد و ما دغدغه‌ی ویژه‌ای برای کیفی‌سازی این دانشجویان داریم.

چاپ 20 عنوان کتاب در انتشارات دانشگاه تبریز در یک سال اخیر

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریز نیز در این نشست خبری با بیان اینکه در یک سال اخیر 20 عنوان کتاب در انتشارات دانشگاه تبریز به چاپ رسیده است، اظهار کرد: دانشگاه تبریز در راستای تبیین نقش محوری جمهوری اسلامی ایران در منطقه، کتاب‌های جریان سازی را نیز به چاپ رسانده است که از جمله می‌توان به دو عنوان کتاب در حوزه‌ی قفقاز اشاره کرد.

دکتر رسول زوارقی در خصوص مشکلات مربوط به درج نام اساتید در مقالات دانشجویان نیز گفت: ما برای حل این مشکلات ضوابطی را تعیین کرده‌ایم که در کارگروهی به ریاست دکتر نصراله زاده رئیس دانشگاه و دبیری دکتر شیری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بررسی می‌شود. البته با توجه به اینکه سیاست ما در این حوزه تمرکز بر شفاف سازی است، فرایندهایی را تعریف کرده‌ایم که براساس این فرایندها حد و حدود استاد و دانشجو مشخص شده است و به ندرت شاهد به‌وجود آمدن مشکل بین اساتید و دانشجویان هستیم.

وی در خصوص تمهیدات دانشگاه برای جلوگیری از نوشتن پایان نامه‌ها و رساله‌های دانشجویی با موضوعات تکراری تاکید کرد: تمامی پایان نامه‌ها و رساله‌ها در سامانه‌های مرتبط بررسی و همانند یابی شده و در صورتی که میزان مشابهت بیش از حد معمول باشد، به هیچ عنوان اجازه‌ی دفاع داده نمی‌شود.

افزایش 100 درصدی هزینه‌کرد اعتبارات در امور پژوهشی دانشگاه

مدیر امور پژوهشی دانشگاه تبریز نیز طی سخنانی گفت: 2 هزار و 173 مقاله در اسکوپوس و 1 هزار و 680 مقاله در ووس به چاپ رسیده است. همچنین 721 مقاله در همایش‌های بین المللی داخل و خارج کشور ارائه شده است.

دکتر ابوالفضل مجنونی ادامه داد: تعداد مقالات منتشر شده در مجلات Q1 (JCR)، 518 مقاله و همچنین 327 مقاله نیز در مجلات Q2 (JCR)، به چاپ رسیده است. افزایش قابل توجه گرانت اساتید و افزایش 100 درصدی هزینه کرد اعتبارات این بخش، از اقدامات دیگر این مدیریت است که از زمان روی کار آمدن مدیریت جدید دانشگاه انجام شده است.

پردیس علم و فناوری دانشگاه تبریز اولین پردیس مستقل در کشور

مدیر پردیس علم و فناوری دانشگاه تبریز نیز با بیان اینکه در طول یک سال اخیر در اثر تخفیفات اعمال شده، تعداد شرکت‌های دانش بنیان دانشگاه تبریز دو برابر شده است، گفت: ما در راستای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، تمامی مواد و محصولات تولید شده در پردیس علم و فناوری را در داخل دانشگاه استفاده می‌کنیم.

دکتر علی پورزیاد افزود: پردیس علم و فناوری دانشگاه تبریز اولین پردیس مستقل در کشور در حوزه‌ی علم و فناوری است و از لحاظ تقسیم بندی مراکز علم و فناوری، اولین مرحله شامل مرکز نوآوری است و مرکز رشد، پردیس علم و فناوری، پارک علم و فناوری، کارخانه‌ی فناوری، شهرک فناوری و پهنه‌ی فناوری در مراحل بعدی قرار دارند.

وی ادامه داد: بسیاری از افراد، نوآوری و فناوری را دو مقوله‌ی یکسان در نظر می‌گیرند در حالیکه این دو مبحث کاملا از هم جدا است که در این مورد رسانه ها می توانند برای اطلاع رسانی بسیار موثر واقع شوند.

نشست خبری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز و مدیران این مجموعه به مناسبت هفته پژوهش و در راستای معرفی جامع دستاوردها و فعالیت های علمی پژوهشی این دانشگاه با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.

 

 


لینک دانلود فایل

نظر شما :