به بهانه روز کتاب، کتابخوانی و کتابداری

سیر تاریخی کتابداری در دانشگاه تبریز

۲۴ آبان ۱۴۰۰ | ۱۱:۲۸ کد : ۱۵۰۶۸ اخبار

کتابخانه حسن قاضی طباطبائی،اولین کتابخانه دانشگاه تبریز

در بدو تاسیس دانشگاه تبریز در سال 1326 کتابخانه دانشکده ادبیات تاسیس و در اندک مدتی با خرید کتاب و تجمیع کتاب های و مجلات اهدائی از طرف دانشجویان، استادان، دول خارجی مانند فرانسه، انگلیس، آمریکا و انجمنهایی مانند یونسکو درطول یکسال دارای 12369 جلد کتاب گردید. فیش و لیست کتابهای موجود توسط حسن قاضی و آشوت گاسپاریان تهیه شد به پاس تقدیر از زحمات و کتابهای اهدائی کتابخانه دانشکده ادبیات بنام کتابخانه حسن قاضی طباطبائی نامگذاری گردیده است.

جستجوی کتاب

در ابتدا جستجوی کتاب براساس لیست دستی انجام میگرفت از سال 1339 جستجوی کتاب بوسیله 6 جلد کتاب که بر اساس حروف الفبا و با ماشین تحریر تایپ شده بود انجام می شد. از سال 1361 لیست کتابهای موجود در دانشگاه براساس متد علمی کتابداری در دو جلد در دسترس مخاطبین قرار گرفت.

استفاده از برگه دان چوبی مخصوص کتاب و فیش  براساس الفبا از دهه 60 در دانشگاه رایج گردید. از اواخر دهه هفتاد جستجوی کتاب با استفاده از سیستم کامپیوتر در دانشگاه تبریز رایج شد. جستجو بصورت الکترونیکی تحت وب از دهه 90 در دانشگاه تبریز آغاز شده و در چند سال اخیرجستجو بصورت الکترونیکی تحت وب، امانت و عودت از طریق دستگاه RFID(بدون نیاز به حضور کتابدار و توسط امانت گیرنده) صورت می­پذیرد. همه دانشکده ها ی دانشگاه دارای کتابخانه تخصصی بوده و کتابخانه مرکزی دانشگاه بعنوان مرجع کتابهای عمومی وتخصصی  و بزرگترین  کتابخانه  دانشگاهی شمالغرب کشور با هزاران جلد کتاب در همه رشته ها در بخش های مختلف  مخزن امانت، مرجع، اطلس و نقشه ،نسخ خطی و سنگی ،نشریات ،میکروفیلم ،بخش ترکی،بخش نابینایان و.. بصورت نسخه های چاپی ، الکترونیکی و صوتی به  ارائه  خدمات می­پردازد.

گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تبریز

قابل  ذکر است گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تبریز در سال 1346 فعالیت خود را به عنوان یکی از قدیمی‌ترین گروه‏های آموزشی علم اطلاعات و دانش شناسی در سطح کشور در مقطع کارشناسی ارشد کتابداری آغاز کرده است. این گروه ابتدا در دانشکده دانشسرای عالی که در سال 1352 به دانشکده علوم تربیتی تغییر نام داده است، فعالیت می‏نمود. گروه علم اطلاعات و دانش شناسی در حال حاضر در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در گرایش های مختلف دانشجو می‏ پذیرد.

پیشکسوت های کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز

دکتر غلامحسین تسبیحی، ، دکتر علی شکویی، ،دکتر اصغردلبری‏پور، ، رحیم فرحی شاهگلی، اسد سیمانپور، ،  ژولیت الکسانیان ملکوتی ، دکترعلی آدینه قهرمانی، محمد حسین عبدالحسین زاده از اساتید  پیشکسوت کتابداری دانشگاه  تبریز  بودند. همچنین  خانم  مهین تفضلی،پروین سلیمانی، طیبه  رحمن، ناهید مرتضوی،شهین  سرکارات پور و نوشین  بیرنگ از کارکنان پیشکسوت کتابخانه مرکزی دانشگاه  بودند.

اهداء کنندگان  کتاب به دانشگاه  تبریز و زمینه تخصصی کتابها

همچنین از دانشکده فنی و مهندسی مکانیک: اقای شادروان دکتر وهاب پیروزپناه، دکتر مصطفی اسلامیان، شادروان دکتر اسماعیل اسماعیل زاده کندجانی، دکتر سید پرویز علوی تبریزی، دکتر عباس کیان وش، دکتر محمد رضا شبگرد، دکتر فرامرز رنجبر، دکتر مرتضی یاری، دکتر مهدی قاسم کاکرودی، دکتر علی رسولی، دکتر حسین اقاجانی تعدادی از کتابهای تألیفی خود را به کتابخانه دانشکده اهداء نموده اند.