سخنرانی عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز در دانشگاه سومر عراق

۲۴ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۹:۴۹ کد: ۲۴۱۷۱ اخبار
تعداد بازدید: ۴۴۷

 

چهارمین همایش بین‌المللی «العلوم الانسانیه و التربویه و النفسیه» با حضور اندیشمندان کشورهای مختلف در دانشگاه سومر عراق برگزار شد و دکتر بابایی عضو هیأت علمی گروه فلسفه وکلام دانشگاه تبریز در این همایش به سخنرانی با موضوع «الحکمه‌الثلاثیه (حکمت سه‌گانه‌ای)» پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، دکتر علی بابایی طی سخنانی با اشاره به مفهوم حکمت سه‌گانه‌ای و نسبت آن با عالم معرفت، اظهار کرد: دیدگاه حکمت سه‌گانه‌ای تاکیدی بر ظهور سه‌مرتبه‌ای حقیقت در هستی‌شناسی است که موضوعات مختلفی چون مراتب سه‌گانه عالم، مراتب شئون انسانی و مراتب شئون حق تعالی را شامل می‌شود.

وی، ضمن اشاره به انحصار حقیقت در سه‌گانه «وجود مادی، وجود مجرد و واسطه میان این‌دو» و نیز انحصار سیر حِکمی در سه‌گانه «کثرت‌محور، وحدت در کثرت و وحدت‌محور» به تبیین روابط مراتب سه‌گانه پرداخت و خاطرنشان کرد: مهم‌ترین سه‌گانه‌های متفرع بر مراتب یاد شده را می‌توان در حوزه‌های مرتبط به عالم، انسان و خداوند ذکر کرد و مراتب سه‌گانه «وجود مقید، وجود مطلق و مطلق وجود» با شئون سه‌گانه حق تعالی یعنی «افعال، صفات و ذات» مطابقت دارد.

عضو هیأت علمی گروه فلسفه وکلام دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود ضمن برشمردن مهم‌ترین تمثیل‌های سه‌گانه‌ای شئون حق‌تعالی، به تبیین نسبت مراتب با یکدیگر و ارتباط آن با وحدت حقیقت پرداخت و گفت: از جمله این سه‌گانه‌ها می‌توان به سه‌گانه‌های «ماده، مثال، عقل»، «ملک، ملکوت، جبروت»، «زمان، دهر، سرمد»، «حدوث و قدم زمانی، حدوث و قدم دهری و حدوث و قدم سرمدی» اشاره کرد و می‌توان از مراتب سه‌گانه یاد شده برای حل بسیاری از معضلات معرفتی مطرح در عالم معرفت استفاده کرد.

وی در خاتمه به ذکر مراتب شئون انسانی و به تبع آن بر تحقق سه مرتبه رابطه «حواس سالم، خوش‌فکری و خوش‌قلبی و کمال روحی» و روابط دوگانه «هم‌زبانی، «هم‌فکری و همدلی» و هم‌روحی» پرداخت.

آخرین ویرایش ۲۵ فروردین ۱۴۰۴

نظر شما :