روزشمار؛

۲۲ آبان ۱۳۲۶ افتتاح دانشکده ادبیات و آغاز بکار رسمی دانشگاه تبریز

در ۲۲ آبان سال ۱۳۲۶ با افتتاح دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نمود.

دانشــکده ادبیات دانشگاه تبریز در 22 آبانماه 1326 با حضور استاندار و روسای ادارت و نمایندگان خارجی مقیم تبریز و پخش برنامه افتتاح بصورت زنده از رادیو به ریاست دکتر بیانی در عمارت دانشسرای پسران در دو رشته زبان و ادبیا ت فارسی و تاریخ و جغرافی با پذیرش 77 نفردانشجو شروع بکار نمود در سال دوم رشته زبان خارجی شامل (انگلیسی، فرانسه و روسی) دایر گردیددر سال سوم تعداد دانشجو 270 نفر شد و اولین گروه دانشجویان در 21 خرداد 1329 فارغ التحصیل شدند.

آقایان دکتر: عبدالرسول تاهباززاده (خیامپور)، محمد امین ادیب طوسی، احمد ترجانی زاده، رضا جرجانی، محمد علی دانشور، ابراهیم علومی، حسن قاضی طباطبائی، محمد حسن لطفی، محمد جواد مشکور، ماهیار نوابی، غلامحسین فتوحی، مهدی روشن ضمیر، غلامحسین مرزآبادی، احمد تاجبخش، رحیم هویدا، احمد طباطبائی، قادر فتاحی قاضی، محمد باقر امیرخانی، مهدی محقق، منوچهر مرتضوی، عبدالامیر سلیم، بهروز ثروتیان و چند مدرس خارجی جزء اولین گروه اساتید این دانشکده بودند. در سالهای اول تاسیس دانشکده برنامه رادیوئی توسط یکی از اساتید دانشکده برای استفاده عموم هر پانزده روز یکبار اجراء می گردید.

در سال 1347 دوره کارشناسی ارشد و در سال 1354 دوره دکتری ادبیات فارسی در این دانشکده دایر گردید با گسترش رشته ها و گرایشهای متعدد در اسفند 1367 این دانشکده به دو دانشکده مسقل با نامهای ادبیات فارسی و زبانهای خارجی و دانشکده علوم انسانی و اجتماعی تفکیک گردید، از اساتید بارز دوره جدید دانشکده می توان از آقایان دکتر: حمید سرهنگیان، رضا ایراندوست، رشید عیوضی جداری، بهمن سرکاراتی، بهروز عزبدفتری، کاظم لطفی پور ساعدی، امین پاشا اجلالی، محمود نوالی، نورالدین مقصودی و سرکار خانم ها دکتر مهری باقری، معصومه معدن کن و منیره پویای ایرانی یاد نمود.

ساختمان این دانشکده از سال 1326 تا 1344 در خیابان ارتش شمالی (شاهپور شمالی سابق) قرار داشت و ازسال 1345 به محل فعلی انتقال یافت که در سازه ای بــه متــراژ 4574 زیربنــا شــامل 13 باب کلاس،3، باب آزمایشگاه، 2 باب کتابخانه،34 باب اتاق اساتید، کتابخانه و سایر فضاهای عمومی دیگر. است ودر سال 1394 مقاوم سازی و بهسازی شده است و در حال حاضربا 42 هیئت علمی،1031 دانشجو در 6 گروه آموزشی و 29 رشته گرایش به فعالیت خود ادامه می دهد.