آغاز بکار کنگره علمی تخصصی نظامی گنجوی در دانشگاه تبریز

۲۲ آبان ۱۳۹۷ | ۱۲:۰۳ کد : ۸۰۳۹ اخبار تصویری
تعداد بازدید:۳۳۳۹

کنگره علمی تخصصی نظامی گنجوی با حضور نظامی شناسان داخلی و خارجی به میزبانی دانشگاه تبریز آغاز بکار کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، رییس دانشگاه تبریز در این آیین ضمن خیر مقدم به شرکت کنندگان و تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این کنگره گفت: پس از گذشت 27 سال از برگزاری کنگره بین المللی نهمین سده تولد حکیم نظامی گنجوی در دانشگاه تبریز، بار دیگر با برپایی این کنگره علمی در صدد تجلیل و ارج نهادن به این شاعر بزرگ ایران و آذربایجان هستیم.

دکتر میررضا مجیدی با اشاره به اینکه حکیم نظامی گنجوی به عنوان یکی از بزرگترین منظومه سرایان و سالاران سخن، جایگاه مهم و با ارزشی در گستره شعر و ادب این دیار دارد، افزود: بر اساس شواهد شعری و قرائن تاریخی، هیچ تردیدی در انس با قرآن کریم و خلوت های روحانی شاعر وجود ندارد و این ارتباط، مجال را به شاعر می داد که با مطالعه در کلام الهی، اشعار و سروده های خویش را مزین به کلام نورانی الهی نماید.

رییس دانشگاه تبریز اضافه کرد: دوران حیات نظامی گنجوی، عصر سختگیری های اجتماعی و جنگ و جدال های کلامی بوده و شکایت از این اوضاع نابسامان، بارها در آثار و سروده های وی مجال بروز یافته است.

وی خاطر نشان شد: از مطالعه آثار نظامی می توان این گونه برداشت کرد که وی به سبب رشد در محیط فرهنگی گنجه، علاقه سرشاری به تمدن ایرانی داشته است.

دکتر احمد خاتمی استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در این آیین گفت: آثار و شخصیت اخلاقی و عرفانی این شاعر بزرگ هنوز برای  عموم مردم شناخته شده نیست و برگزاری چنین کنگره هایی در سطح ملی و منطقه ای برای شناخت بهتر ضروری است.

وی با اشاره بر اینکه بیشتر افراد نظامی را شاعر بیانی در حوزه ادبیات و داستان های عاشقانه می شناسند، افزود: نظامی گنجوی در احیای ادبیات غنای ایران بی نظیر و تاثیرگذار بوده است.

استاد دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: نظامی گنجوی حکیمی است دارای شخصیت چند بعدی که با انتخاب شعر سعی نموده بتواند با این ابزار اندیشه و افکار خود را به دیگران انتقال دهد.

علی پولاد (وهاب‌زاده) خیر حوزه فرهنگ و ادب نیز در این آیین با اشاره به نقش و جایگاه شخصیتی و اخلاقی نظامی گنجوی گفت: با وجود اینکه نظامی گنجوی دارای شخصیت جهانی است، اما این شاعر بزرگ در بین کشورهای منطقه از جمله ایران، آذربایجان، ترکیه و ... غریب مانده است.

وی  با تاکید بر اینکه برنامه ریزی های مختلفی برای معرفی شخصیت های ادبی و فرهنگی کشور  و آذربایجان در نظر گرفته شده است، افزود:  دومین کنگره نظامی گنجوی در کشور جمهوری آذربایجان و سومین آن در ترکیه برگزار خواهد شد.

دبیر علمی این کنگره نیز با اشاره به روند ارسال و داوری مقالات رسیده به دبیرخانه این کنگره گفت: 83 مقاله به دبیرخانه این کنگره رسیده که از این تعداد 18 مقاله به صورت سخنرانی ارایه خواهد شد که 10 مقاله از نویسندگان داخلی و 8 مقاله از محققان و اساتید خارجی است.

دکتر ابراهیم  اقبالی با اعلام محورهای اصلی این کنگره  افزود: بررسی جایگاه فرهنگ و تمدن و تاریخ و جغرافیای ایران در آثار نظامی، عصر نظامی (حاکمان، شاعران، شخص نظامی، اوضاع سیاسی فرهنگی و ...) و باورهای دینی و اندیشه های عرفانی در آثار نظامی، نقد و بررسی آثار نظامی، تاثیر نظامی بر شعرا و دانشمندان بعد از خود و کتاب شناسی نظامی و نسخه شناسی آثار نظامی و موضوعات مرتبط را از محورهای این کنگره بین المللی عنوان کرد.

وی اظهار داشت: اثر معروف و شاهکار بی‌مانند نظامی، خمسه یا پنج گنج است که در قلمرو داستان‌های غنایی امتیاز بسیار دارد و او را باید پیشوای این‌گونه شعر در ادب فارسی دانست.

این عضو هیات علمی دانشگاه تبریز تصریح کرد: نظامی از شاعرانی است که باید او را در شمار ارکان شعر فارسی و از استادان مسلم این زبان دانست. وی از آن سخنگویانی است که مانند فردوسی و سعدی توانست به ایجاد و تکمیل سبک و روشی خاص دست یابد.

 دکتر احمد فرشبافیان، رئیس مرکز مطالعات قفقاز، آناتولی و آسیای میانه دانشگاه تبریز  نیز در این آیین گفت: تاسیس مجمع تحقیقاتیِ نظامی‌شناسی در تبریز، تلاش برای ایجاد قطب نظامی شناسی در دانشگاه تبریز و رونمایی از کتیبۀ نفیسِ حاویِ دو بیت از اشعار نظامی گنجوی برای نصب در دانشگاه تبریز از برکات برگزاری کنگره بین المللی حکیم نظامی گنجوی است.

خاطر نشان می شود: کنگره بین المللی حکیم نظامی گنجوی با حضور استادان داخلی و خارجی و نظامی‌پژوهان به میزبانی دانشگاه تبریز در حال برگزاری است.

 


نظر شما :