سرپرست اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی وزارت علوم، تحقیقات وفناوری عنوان کرد؛ دانشگاه تبریز مستعد جذب دانشجویان منطقه قفقاز است

۰۴ تیر ۱۳۹۶ | ۱۴:۱۸ کد : ۶۰۳۷ اخبار

پانزدهمین آیین نکوداشت دانش آموختگان غیرایرانی و دهمین جشنواره فرهنگ ملل دانشجویان غیرایرانی به میزبانی دانشگاه تبریز برگزار می شود، در این راستا نشستی با حضور دکتر عبدالحمید علیزاده، سرپرست اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و عوامل اجرایی برگزاری این آیین در دانشگاه تبریز برگزار شد که در حاشیه این نشست گفت و گویی با سرپرست اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی انجام داده ایم که از منظرتان می گذرد.

•  این جشنواره بفرمایید در چه راستایی برگزار می شود؟
پانزدهمین آیین نکوداشت دانش آموختگان غیرایرانی و در کنار آن دهمین جشنواره فرهنگ ملل دانشجویان غیرایرانی با حضور  مقامات کشوری و استانی و دانشجویان بیش از 30 کشور خارجی از 14 الی 16  تیر ماه در دانشگاه تبریز برگزار می‌شود که در این جشنواره از 400 دانش آموخته تجلیل و 600 میهمان خارجی و داخلی حضور خواهند داشت.
 هدف کلی از برگزاری این جشنواره ها و نکوداشت ها، ایجاد تعامل فرهنگی است که در دل فعالیت های فرهنگی دانشجویی و دانشگاهی انجام می شود. زیرا در کشور حدود 25 هزار دانشجوی خارجی از بیش از 100 کشور در مقاطع مختلف تحصیل می کنند که پس از فارغ التحصیلی به کشورهای خود بر می گردند و می توانند سفیران فرهنگی کشور ما باشند.
همچنین در کنار دهمین جشنواره فرهنگ ملل دانشجویان غیرایرانی،  نمایشگاه پویایی فرهنگی از قبیل آیین، رسوم، سنن و آنچه به ملیت خودشان مرتبط است، در محل پارک ائل گلی تبریز به مدت سه روز برگزار خواهد شد و حضور برای عمومی آزاد بوده و دعوت می شود تا همشهریان از این جشنواره بازدید کنند.

•  علل انتخاب دانشگاه تبریز برای میزبانی این دوره جشنواره چه بوده است؟
ظرفیت هایی که  دانشگاه تبریز در عرصه های مختلف داشته و دارد، اصلی ترین علت این انتخاب بود و با توجه به قدمت  و اینکه دانشگاه تبریز امسال 70 امین سالگرد تاسیس را جشن خواهد گرفت، و با توجه به  انتخاب شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 همگی دست به دست داد تا این بار این دانشگاه به عنوان میزبان انتخاب شود.
همچنین با توجه به تعاملات فرهنگی و اجتماعی که خطه آذربایجان و در این میان شهر تبریز در گذشته و این روزها با کشورهای منطقه دارد، به طوریکه اکثر کشورهای منطقه، کنسولگری در شهر تبریز دارند و در این خصوص نیز تعاملات فرهنگی خوبی صورت گرفته است و در حال حاضر نیز دانشگاه تبریز به عنوان یکی از دانشگاه های جامع و برتر کشور دارای توانمندی های فراوانی بوده و توسعه ارتباطات بین المللی این دانشگاه در سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است.

•  چه راهبردها و تمهیداتی برای برگزاری هر چه باشکوهتر این گونه جشنواره ها در دانشگاه های مختلف کشور در نظر گرفته شده است؟
از آنجایی که پدیده پذیرش دانشجوی خارجی در کشور، نوپا است، فعلا به صورت متمرکز سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، این جشنواره ها را با همکاری دانشگاه های مختلف برگزار می کند ولی با توجه به افقی که برای پذیرش دانشجویان خارجی در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است می بایستی در انتهای برنامه، 75 هزار دانشجوی خارجی جذب دانشگاه های کشور شوند و این یک هدف بلند مدت است که لازمه آن تعامل با کل بدنه آموزش عالی ایران است. همچنین یکی از برنا مه های دیگری که در سازمان امور دانشجویان دنبال می شود امضای عقدتفاهم با 10 دانشگاه برتر و ممتاز کشور با توجه به دارا بودن پارامترهای لازم بین المللی شدن و پذیرش دانشجوی خارجی است و  امیدواریم در ادامه این برنامه و در آینده نزدیک با برگزاری چنین جشنوارها و آیین هایی به صورت غیرمتمرکز و خارج از حوزه ستادی وزارت علوم، خود دانشگاه ها با توجه به توانایی و پتاسیلی که دارند این جشنواره را مدیریت و برگزار کنند. فعلا در حال حاضر برنامه این است که سازمان و اداره کل دانشجویان غیر ایرانی این جشنواره را به صورت سالیانه و متمرکز با محوریت و مرکزیت یک دانشگاه بزرگ کشور برگزار کند.

برای دانشگاه های برتر و ممتازی همچون دانشگاه تبریز به خاطر موقعیت منطقه ای و استراتژیکی که با کشورهای حوزه قفقاز دارد، چه برنامه هایی برای جذب دانشجویان خارجی در نظر گرفته شده است؟

بر اساس برنامه راهبردی وزارت علوم در تفاهم نامه هایی که بزودی با دانشگاه های برتر امضا خواهد شد، دقیقا روی همین موضوع تمرکز خواهد شد. یعنی علاوه بر توجه به پتانسیل نیروی انسانی ماهر و متخصص منطقه و دانشگاه های آذربایجان، میزان علاقمندی دانشجویان این منطقه به رشته های مختلف در اولویت قرار گرفته و برنامه ریزی برای جذب دانشجو توسط دانشگاه های داخل کشور با توجه به استعدادها و ظرفیت های موجود، می شود و در این راستا نیز سازمان از این دانشگاه ها به شدت حمایت خواهد کرد. در واقع یک ماموریت سپاری را دنبال می کنیم و در این خصوص نیز مطمئن هستیم دانشگاه تبریز با توجه به اینکه دانشگاه مادر استان بوده و در منطقه جامعیت دارد، قطعا می تواند ما را در راه رسیدن به اهداف تعیین شده یعنی جذب دانشجو از کشورهای حوزه قفقاز کمک نماید.

•  در برنامه ششم توسعه کشور چه برنامه های راهبردی برای توسعه دیپلماسی علمی در نظر گرفته شده است؟
امروزه فضای آموزش عالی ایران به شدت به سمت بین المللی شدن پیش می رود. دراین راستا نیز بحث  دیپلماسی علمی و توسعه آموزش عالی فراملی مطرح است ما باید در این راستا باید با حرکت در مرز دانش، پتاسیل های علمی خویش را در عرصه های بین المللی به نمایش دربیاوریم و متقاضی جذب کنیم. این موضوع در برنامه ششم توسعه کشور وظیفه ای است که به عهده آموزش عالی گذاشته شده است و در این زمینه ما مطمئن هستیم با توجه به  تجربیات خوبی کشور ما در توسعه فناوری نانو و خیلی از مباحث دیگر در بازه زمانی بسیار کوتاه دارد، می توانیم به اهداف تعیین شده برسیم. به عنوان مثال امروز با حمایتی که از علم نانو صورت گرفته امروزه کشور ایران از سرآمدان این فناوری در جهان است.

•  و مطلب پایانی؛
در برنامه ششم توسعه ما ملزم به رعایت بحث بین المللی سازی آموزش عالی هستیم، قطعا در این زمینه برنامه های متنوعی داریم که عمده ترین برنامه ما تکیه بر دانشگاه های مادر و توانمند است که امید می رود دانشگاه تبریز در این مقوله به عنوان یکی از بازوان پرتوان اصلی وزارت علوم و آموزش عالی کشور باشد.