مقاله محققان دانشگاه تبریز برتر انتخاب شد

۰۳ آذر ۱۳۹۷ | ۱۱:۴۱ کد : ۸۱۳۷ اخبار

مقاله دکتر کاظم قاسمی گلعذانی استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز و دکتر سالار فرهنگی آبریز دانش آموخته این دانشگاه به عنوان یکی از برترین مقالات از سوی زیست فناوران ایران انتخاب شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، این مقاله تحت عنوان « محلول پاشی برگی سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید محرک فعالیت پمپ پروتونی H+-ATPase در تونوپلاست، جذب عناصر غذایی و مقاومت به شوری در سویا» اخیرا از سوی زیست فناوران ایران در سایت مجله زیست فن به عنوان یکی از مقالات برتر انتخاب شده است.

دکتر کاظم قاسمی گلعذانی یکی از نویسندگان این مقاله در این باره گفت: جذب یون های اصلی شوری شامل سدیم و کلر، تحت تنش شوری افزایش می یابد که  موجب کاهش رشد گیاه می شود. در این پژوهش جذب و انتقال سدیم به برگ سویا درواکنش به محلول پاشی جداگانه و باهم سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید کاهش یافت. محلول پاشی با سالیسیلیک اسید موجب کاهش سمیت سدیم، افزایش جذب پتاسیم و فعالیت پمپ پروتونی H+-ATPase در ریشه سویا گردید.

به گفته این استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز محلول پاشی با جاسمونیک اسید نیز باعث کاهش رشد ریشه و افزایش فعالیت پمپ پروتونی H+-ATPase و بهبود غلظت های منیزیم و آهن در سویا شد. تیمار باهم سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید نتیجه بهتری به دنبال داشت، به طوری که با افزایش فعالیت پمپ های پروتونی ریشه، از بازدارندگی رشد ریشه توسط جاسمونیک اسید جلوگیری شد.

دکتر قاسمی گلعذانی در خاتمه تصریح کرد: این تیمار ترکیبی با افزایش جذب برخی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه مانند پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، منگنز، منیزیم و مس موجب افزایش وزن گیاه و محصول دانه گردید.