اولین دانشجویان دکتری رشته ژنتیک مولکولی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شدند

۲۹ شهریور ۱۳۹۶ | ۱۵:۰۸ کد : ۶۲۳۰ اخبار

اولین دانشجویان دکتری رشته ژنتیک مولکولی دانشگاه تبریز، با دفاع از رساله خود فارغ التحصیل شدند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز،  عماد  نیک خواه، با دفاع از رساله دکتری "غربالگری جهش های ژن های BBS10 و BBS12 در مبتلایان به نشانگان باردت- بیدل  و هما ملایی، با دفاع از رساله دکتری "بررسی اثر آپوپتوتیک کروسین در رده های سلولی حساس (OV2008) و مقاوم به داروی سیسپلاتین ( C13) در سرطان دهانه رحم از طریق ارزیابی تغییر بیان ژن های Bax، Bcl2 و"miR-365، به عنوان اولین دانش آموختگان مقطع دکتری رشته ژنتیک مولکولی گروه  علوم جانوری دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز،  فارغ التحصیل شدند.
نیک خواه، نیز در خصوص رساله خود گفت: نشانگان باردت بیدل یک بیماری هتروژنیک و مولتی سیستمیک است که 19 ژن در بروز این نشانگان نقش دارند. ژن های درگیر در بروز این نشانگان متفاوت بوده و برحسب منطقه جغرافیایی متفاوت است. در این مطالعه جهش ها و ژن های دخیل در بروز نشانگان باردت بیدل را در 12 خانواده ی ایرانی را با استفاده از تکنیک NGS مورد بررسی قرار دادیم. نمونه خون بیماران در تیوب های محتوی EDTA جمع آوری شد و سپس DNA ژنومی آنها با استفاده از تکنیک Salting out  استخراج شد. بعد از استخراج، DNA توسط تکنیک های  (BBS1-13) NGS و توالی یابی سنگر مورد بررسی قرار گرفت. این  آنالیز با هدف شناسایی واریانت های پاتوژن جدید صورت گرفت. بیماران اکثرا متعلق به شهرهایی بودند که ازدواج فامیلی  در آنها شایع است. از 12 خانواده مورد بررسی در 7 خانواده جهش درگیر در بروز بیماری شناسایی شد و 5 تا از خانواده ها جهشی در آنها گزارش نشد.
این دانش آموخته دانشگاه تبریز با راهنمایی اساتید دکتر محمد علی حسینپور فیضی و دکتر رضا صفر علیزاده از دانشگاه تبریز و مشاوره دکتر مریم طهماسبی بیرگانی و دکتر جواد محمدی اصل از دانشگاه جندی شاپور اهواز و داوری دکتر خلج، از دانشگاه تبریز، دکتر عباسعلی حسینپور فیضی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دکتر پولادی از پارک علم وفناوری آذربایجان شرقی از رساله خویش دفاع کرد.
ملایی نیز با اشاره به نتایج تحقیق خود گفت: سرطان دهانه رحم چهارمین عامل مرگ و میر های ناشی از سرطان در میان زنان محسوب می شود. با وجود پیشرفت های بسیار در زمینه روش های درمانی مرسوم ، این روش ها اغلب  به دلیل عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی و نیز مقاومت دارویی ایجاد شده در سلول های توموری کارایی کافی ندارند. از این رو دانشمندان تلاش می کنند تا روش های مکمل نوینی بیابند که بتوانند با به حداقل رساندن این موانع کارایی درمان را افزایش دهند. درمان ترکیبی با گیاهان دارویی از جمله این رویکرد هاست. کروسین یکی از اصلی ترین کاروتنوئیدهای موجود در کلاله گل زعفران می باشد که اثرات آپوپتوزی و ضد تکثیری آن در پژوهش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است اما مکانیسم مولکولی دقیق عمل این کاروتنوئید تا حدود زیادی ناشناخته است. لذا ما در این مطالعه به بررسی اثرات آپوپتوزی کروسین در رده های سلولی حساس (OV2008) و مقاوم به داروی سیسپلاتین (C13) در سرطان دهانه رحم از طریق ارزیابی تغییر بیان ژن های آپوپتوزی Bax، Bcl2 وmiR-365 به عنوان تنظیم کننده بالادست این ژن ها پرداختیم.
همین گزارش حاکی است؛ ملایی، رساله خود را با راهنمایی اساتید دکتر رضا صفرعلیزاده و دکتر اسماعیل بابائی، از دانشگاه تبریز، مشاوره دکتر ریحانه هوشیار و  دکتر محمدرضا عابدینی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و با داوری اساتید دکتر محمد علی حسین پور فیضی از دانشگاه تبریز، دکتر بهزاد برادران از دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دکتر فرج زاده، از دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به سرانجام رسانده است.