همایش سال جهانی نور در تبریز برگزار شد

۱۵ بهمن ۱۳۹۳ | ۱۴:۱۹ کد : ۴۶۳ رویدادها و اطلاعیه ها

همایش و بزرگداشت سال جهانی نور، از سوی دانشگاه تبریز و با همکاری شهرداری تبریز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، استاندار آذربایجان شرقی، در این مراسم، نور را بنیان و اساس اکثر پدیده ها خواند و گفت: نور در توسعه زندگی بشر نظیر علوم پزشکی، صنعت، کشاورزی، نظامی و ... نقشی بسیار مهم دارد؛ چنانکه تصور زندگی بدون نور غیر ممکن است.
 دکتر اسماعیل جبارزاده افزود: باید این نعمت را برای رفع مشکلات جامعه بشری بکار برد و برای استفاده بهینه باید روش های نوینی بکار گرفته شود؛ البته کشور ما در استفاده از این تکنولوژی فاصله چندانی با کشورهای دنیا ندارد و آمادگی کامل داریم تا از سازمان ها، نهاد ها و ارگان های مختلف در تدوین پایان نامه ها و مقالات مختلف علمی دراین زمینه حمایت کنیم.
رییس دانشگاه تبریز نیز در مراسم افتتاحیه که در خصوص نقش نور در فضاهای شهری سخن می گفت، تصریح کرد: از قرن 17 استفاده از نور مورد توجه قرار گرفته که ایجاد امنیت در فضاهای شهری، روشنایی فضاهای شهری، کارکرد تفریحی در شهر،کارکردهای زیبایی شناسانه در شهر، کارکرد فرهنگی و کارکرد بازرگانی- تبلیغاتی در شهر از کارکردهای اصلی نور در فضای شهری است.
دکتر محمدرضا پور محمدی افزود: بشر هنوز قادر نیست آنطور که دلخواه اوست، نور را به محیط های باز و نامحدود انتقال دهد، چراکه تنها با نظری به مشکلات موجود در این امر، در می یابیم که بکار گیری تجهیزات کامل نوری، در فضاهای نامحدود و باز Open space امری پرهزینه و تا حدودی غیر ممکن است.
وی گفت: با ارایه یک سیستم نوری ثابت و مناسب، صنعتی کردن نور، شدید و ملایم نمودن آن، تنوع رنگ و تراکم نور، رنگ نور و جهت تابش آن می توان به اجسام روح، شکل و فرم داد و تنها در شب نمایش چنین هماهنگی بین نور و رنگ را به نمایش گذاشت که در این راه باید نظر متخصصین و طراحان در زمینه نورپردازی در زیباسازی محیط شهری بهره برد.
استاد برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز در ادامه گفت: علیرغم علاقه بشر به نور از دیرباز، در رابطه با نورپردازی و به کارگیری آن در فضاهای عمومی شهرها تا اواسط قرن 19 پیشرفت خاصی وجود نداشته است.
به گفته وی، در ایران سابقه پردیس سازی بنا بر اسناد علمی و تاریخی به قرن چهار میلادی بر می گردد و تأمین روشنایی باغ های ایرانی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است، بطوری که برای روشن نمودن بخش های مختلف باغ خصوصاً اطراف استخر یا حوض مرکزی از انواع چراغ های روشنایی دستی، قندیل های نوری و فانوس ها با طرح و نقوش تزئینی مختلف که معرف ذوق و سلیقه هنرمند ایرانی بوده است استفاده شده است.
دکترمحمد عزتی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری کلان شهرتبریز نیز با اشاره به اهمیت نور در گردشگری و شهرسازی گفت: نور و استفاده صحیح از نور با بهره گیری از شیوه های نوین می تواند ما را در امر گردشگری یاری کند و با زیبا سازی فضاهای شهری بوسیله نور است که جذب توریست و گردشگر ممکن می شود.
همچنین در این مراسم دکتر سهراب احمدی دبیر مراسم بزرگداشت سال جهانی نور در استان و دکتر رضا خلیلی سرپرست سازمان توسعه گردشگری شهرداری تبریز گزارشی از روند برگزاری این همایش و نیز برنامه های این ستاد در استان، طی امسال ارایه کردند.
شایان ذکر است:  در این مراسم دکتر رضا خردمند عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با موضوع «نور و کاربردهای آن» و دکتر سید حسین راستا، استاد دانشگاه علوم پزشکی با موضوع« نور و افق های نوین در پزشکی» سخنرانی نمودند و در پایان از عوامل اجرایی و علمی تقدیر شد.
بر پایه همین گزارش: سال 2015 از سوی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) به نام سال جهانی نور نامگذاری شده است و این همایش به همت پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستاره شناسی دانشگاه تبریز و سازمان توسعه گردشگری شهرداری تبریز در 12 بهمن ماه 93 در تالار اندیشه ایل‌گلی تبریز برگزار شد.
اضافه می نماید: دکتر حبیب تجلی، استاد بازنشسته دانشگاه تبریز، به عنوان رئیس ستاد ملی سال جهانی نور کشورانتخاب شده و دبیرخانه استانی این ستاد در پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستاره شناسی مستقر است.